Сега е моментът за свикване на Велико народно събрание. Това заяви пред БНТ лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по повод изразената от ГЕРБ воля за свикване на висшия орган и приемане на нова Конституция.

В края на миналата седмица той коментираше, че не вижда смисъл в инициативата на управляващите. Сега позицията му е друга – че „най-доброто време“ за ВНС е в края на мандата и при напрегната обстановка, в която всички искат промени в основния закон.

Марешки, обаче, е против едно от основните предложения на ГЕРБ – за намаляване на депутатите наполовина до 120. „Намаляването на броя на депутатите не е рестарт на държавата“, коментира той, цитиран от БТА. Според него българите не се интересуват толкова от количеството на избраниците си, а от тяхното качество.

„Единственият начин да се случат промените, които искат българите, е приемане на законопроект за изцяло мажоритарни избори, но не по сегашната система“, коментира още той. Идеята на Марешки е за 240 едномандатни избирателни района със забрана настоящи депутати, министри, областни управители, кметове, общински съветници да се кандидатират.

На Бойко Борисов и партията му са необходими 160 гласа, за да свикат ВНС. Към момента ГЕРБ с 95-те си депутати нямат сигурен съюзник при гласуването, тъй като „Обединени патриоти“ (21 гласа) имат свои виждания за Конституцията и след коалиционен съвет ще решат как да постъпят. „Воля“ имат 12 депутати и така общата максимална потенциална бройка достига 128, т.е. без подкрепата на депутати от БСП, ДПС или нечленуващи в група (напр. тези от „Атака“) до решение няма да се стигне.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!