Стартирането на обществена поръчка за сметосъбиране година по-рано ще направи столичани и бъдещият кмет на града в заложници. Това коментира кандидат-кметът за София и бивш омбудсман - Мая Манолова.

“Разходите за сметосъбиране и почистване се увеличават всяка година, а не виждаме Столицата да става по-чиста. Оправданието, което чувам от госпожа Фандъкова, че видите ли може да има съдебно обжалване, процедурата да се проточи, защото в сега действащите договори на фирмите, които в момента почистват, има клаузи, според които те продължават с почистването на столицата до окончателното избиране на нови. Така че не се задава никаква криза с боклука“, коментира още Манолова.

Днес приключи крайният срок за подаване на оферти в търга за чистене на София. Кандидатите трябва да отговарят на по-строги изисквания за качество на работа и екологичност.

Обществената поръчка за стотици милиони стартира година по-рано от изтичането на договорите с почистващите фирми.

Прогнозният бюджет на поръчката е почти 436 млн. лева. Територията на столицата е разделена на 7 зони за почистване. Всяка фирма кандидатства максимум за 2.

Критики към решението отправиха и от „Спаси София”.

Кметът на Столична община - Йорданка Фандъкова подчерта, че обявяването на фирмите няма да се случи преди местните избори.

“Ако има каквото и да е съмнение, искам веднага да бъда сезирана.(...) Ако просто ни се иска да вкараме града в криза, няма да го допусна” - добави тя.

Последната криза с боклука в града е от преди 10 години. Годишно на територията на Столичната община се транспортират и събират  между 350 и 400 хил. тона отпадъци.