"Ще заведем колективен иск срещу държавата в Европейския съд за правата на човека в Страсбург заради незаконното подслушване на стотици протестиращи и журналисти, отразявали протестите. Грубо са нарушени граждански права и това трябва да бъде наказано и разобличено".

Това заяви председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова на брифинг относно незаконното подслушване на граждани и журналисти от протестите през 2020 г.

„Заради класифицирането на информацията подслушваните лица не могат да получат документи за иска“, добави Манолова.

„Днес ще подадем искане по Закона за достъп до обществена информация до Специализираната прокуратурата за официалните документи, на база на които можем да съдим държавата за незаконно подслушване. Ако не получим информацията от спецпрокуратурата, ще обжалваме отказа и ще заведем колективния иск“, обясни Мая Манолова.

„Класифицирането на информацията за подслушване е незаконно, тъй като самото подслушване е незаконно“, категорична бе тя.

"Журналисти, които са отразявали протестите, също са подслушвани по преписка с обвинение за държавен преврат и метеж. Това е скандал с европейски измерения, слушат се 130 души с абсурдни твърдения, че ще извършат въоръжено въстание и не могат да получат информация, за да заведат колективен иск", заяви Манолова.