Председателят на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова иска промени в закона за ВиК и изслушване на КЕВР. Причината - предложените от ВиК дружествата по-високи прогнозни цени на водата за следващите 5 години. 

Манолова внесе предложението си в Народното събрание. Идеята има за цел да промени начина на ценообразуване на водата. 

Според разчетите в края на периода в Сливен, например, цената на водата ще е по-висока със 127% в сравнение със сегашната. В село Крушаре кранчетата пресъхват през ден, а хората отдавна не броят авариите. След последната Георги Стоянов е без вода дни наред, но всеки месец плаща сметка.

В Шумен прогнозата е за поскъпване с над лев и двайсет догодина и почти двойно след 5 години. В града върви петиция против скока, 5000 души вече са я подкрепили.

От 2017 г. цените се определят на база 5-годишен бизнес план, изготвен от ВиК дружествата. Те обясняват, че са нужни инвестиции в мрежата, включително и за да подобрят качеството на водата. 

Манолова поиска приемането на новите планове да бъде отложено с година, а срокът на разчетите да падне от 5 на 3 години. А ценообразуването да се обвърже с реализирани показатели за качество.

Засега от енергийния регулатор се въздържат от коментар.

„Става дума за намерението на КЕВР да повиши цената на водата средно с 30% от 1 януари 2022 г. След повишаването на цените на парното, топлата вода, тока и природния газ, както и на всички основни хранителни продукти, за домакинствата ще бъде практически невъзможно да плащат и нова, много по-висока цена на водата“, каза Манолова.

По думите ѝ повишаването на цената на водата буквално „ще потопи“ българските домакинства.

„Със законопроекта, който внасяме, целим да дадем глътка въздух на българските семейства, за да могат да оцелеят в условията на повишаване на всички цени, които са важни за тях“, допълни Мая Манолова.

По думите ѝ след ежегодното повишаване цената на водата във всички области на България нито качеството ѝ се е подобрило, нито качеството на услугата. Не са се намалили и течовете и загубите на вода. Те продължават да са средно с 60%, а някъде стигат и до 80%. Не е решен и проблемът с безводието в стотици населени места, изтъкна Манолова.

„Тоест резултатът от водната реформа е един – плащате повече, а срещу това не получавате нищо по-добро“, допълни тя.