3-годишното дете от Перник, малтретирано от майка си, ще се среща всяка седмица с баща си, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Такава среща вече се е състояла, а по думите на социалните работници от Отдел „Закрила на детето“ в града е преминала добре. Детето е било спокойно, получило е играчка от баща си е играло с него.

От съобщението става ясно, че бащата е подал заявление, че има желание да се грижи за детето и в момента тече процес по реинтеграция като вижданията са част от него.

Останалите роднини са отказали чрез декларации да поемат грижите за 3-годишното момиченце.

След като се разбра от социалните мрежи за случая, бащата беше насочен към социална услуга за повишаване на родителския си капацитет. Той е избрал да ползва услугите на "S.O.S Детски селища". Първата стъпка е да му бъде изготвена индивидуална оценка на родителския потенциал, след което специалистите ще работят за надграждането му.

До връщането на детето при баща му то ще остане в приемното семейство. Момиченцето вече има личен лекар в Перник и е преминало преглед. Проведени са разговори от началото на септември да започне да посещава детска градина.

Междувременно майка му продължава разпоредените от съда изследвания, свързани с психичното ѝ здраве.