Учениците от още 11 области се завърнаха в класните стаи, след като и на тях им осигуриха бързи щадящи тестове за коронавирус. Миналата седмица за тези области не бяха осигурени необходимите бройки.

На повечето места това се случи днес заради изборите, а не в понеделник както е по протокол.

В училище във Великотърновско показваха в реално време тестването на децата. Във Враца се разигра друг сценарий – родителите масово отказаха децата им да се тестват.

Децата от около половината паралелки от 1. до 4. клас в Стара Загора тръгнаха присъствено на училище след тестване за COVID-19. Учителите коментираха, че тестването е преминало гладко, като с малко помощ, децата се справили почти сами.

От всички 343 тествани в училището, няма положителна проба. В горнооряховското село Поликраище в класната стая влезе един цял първи клас.

„През цялото време стояха спокойно на чиновете и чакаха с нетърпение да видят резултата от теста си и накрая с радостно реагираха на негативните си тестове“, каза преподавателят Ина Василева.

Ситуацията беше необичайна и за родителите. Успокоението дойде, след като родителите видяха в реално време, през телефона на директорката, какво се случва с децата им.

„Изнесох телефона, защото някои родители, които не са съгласни, се съмняваха, че ще бъдат с бъркане в гърлото или носа, и за да докажем, че не е така, както си мислят“, обясни директорът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Ана Нейкова.

От останалите паралелки от 2. до 4. клас съгласие за тестване на децата за COVID са дали едва 11%.

Във Врачанско от 51 училища с начален курс, 13 продължават да само на дистанционно обучение заради несъгласие на родителите с тестовете.

Според родителите тестване два пъти в седмицата не е необходимо. Допълват, че след като заболеваемостта в региона е висока, по-добре децата да си стоят вкъщи.

В областта заболеваемостта все още над 1000 на 100 000 души. В някои училища днес има едва по две непълни паралелки.

Във вторник още 359 хил. теста за COVID-19 пристигнаха в склада на БЧК в с. Лозен край София. С тях се гарантира присъственото обучение на учениците от 1. до 4. клас в цялата страна за две седмици напред.

В Бургаска област от днес също тестват малките ученици.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!