Над 50 000 деца от първи до четвърти се върнаха в клас. А новите тестове днес заминаха за последните 11 области, в които нямаше.

Това са Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Плевен, Ловеч, Видин, Монтана, Перник и София-област.

Там ще се върнат в клас общо над 30 900 ученици от 1. до 4. клас, чиито родители са дали съгласие те да бъдат тествани.

Дали занятията ще започнат в понеделник или вторник следващата седмица зависи от готовността на училището и от това дали там ще се гласува на предстоящите избори.

За Дарина тази година е важна, тъй като й предстои външно оценяване, но уроците продължават да са онлайн.

„Липсва ми тази комуникация между учителите и моите съученици и според мен е съществено важен този период“, смята Дарина Йорданова, седмокласник в 144. СУ ''Народни будители''.

„Някои деца ги губим в онлайн обучението. Искам те да усетят това, което искам да им предам, да го усетим заедно“, казва Цветелина Гешева, учител по български език и литература в 144. училище.

В столичното 144. училище от сряда в клас се върнаха 15 паралелки с ученици между първи и четвърти клас. Очакват това да се случи и за по-големите.

„Ще ни трябват над 1000 теста - зависи кои паралелки и класове ще върнат“, коментира директорката на 144. СУ Камелия Дилова.

Близо 13 000 теста днес стигнаха и до Велико Търново. След 15 ч. раздаването започна.

„Преценихме, че е по-добре всички училища, в които има такива паралелки в начален етап, да започнат присъствено на 16-ти - във вторник“, заяви Розалия Личева, директор на РУО - Велико Търново.

Директорът на СУ" Вела Благоева" избра днес да вземе тестовете.

Над 80 хиляди от пристигналите тестове са доставени от фирмата, която преди няколко дни беше обявена за изчезнала.

Опитите да се свържем с фирмата отново се оказаха неуспешни.

От Министерството на здравеопазването казаха, че са в процедура на договаряне на тестове.

„Втората процедура тече в момента. Тя се състои в две части – бърза доставка на малки количества, за да се осигурят възможностите за децата сега и следващата седмица и отложена доставка над 1 млн. теста, които би трябвало да бъдат доставени до началото на следващата седмица“, заяви Д-р Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването.

Премиерът Стефан Янев подчерта, че тестването на учениците е временна мярка, докато се овладее заболеваемостта.

От Министерството на образованието и науката казаха, че когато бъдат осигурени достатъчно тестове за по-големите ученици, те също ще се върнат в клас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!