Все още не е ясно дали изоставеното 3-месечно бебе ще бъде върнато на майката. Тя го оставила вчера в градина, тъй като нямала средства да се грижи за него.

Специалистите обясняват, че зад едно такова решения стоят натрупани във времето проблеми и че майката има нужда от подкрепа, а не от публично осъждане.

Според статистиката всяка година хиляди родители се колебаят дали да не изоставят децата си.

Миналата година социалните са работили по малко над 4200 случая по превенция на изоставянето. Близо 3000 от тях са завършили успешно, т.е. родителите са се отказали да изоставят детето си. Тенденцията е същата и тази година.

Преди да роди, майката Мария Иванова остава без работа и дом. Мъжът й отказва да признае детето. Тя се връща в село Габра при майка си. Двете живеят с пенсията й от 200 лв.

38-годишната жена има и дъщеря, която живее с баща си. Мария признава, че отчаянието, безпаричието и влошеното ѝ здраве я подтикват да остави невръстния Александър. 

„Съжалих на момента, но нямаше как да се върна. Ще ми се да е при мен”, казва майката. 

Майка й Лидия Иванова пък заяви, че не обвинява дъщеря си, а държавата.

При социалните не е постъпвал сигнал, че майката изпитва затруднения при отглеждането на детето. Взима така нареченото „социално майчинство” от 100 лева, тъй като е неосигурена, както и месечните детски надбавки.

„Ако се беше обърнала за помощ към нашата служба, да беше казала какъв е проблемът, какви са й затрудненията, щеше да получи съответната подкрепа”, увери Емил Тодоров от отдел "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане.

Сега Мария  е насочена към център за обществена подкрепа. Ще й бъде изготвена оценка за родителски капацитет, с нея ще работят и психолози.

„Проблемът е, че много хора не знаят къде да потърсят помощ, повечето се страхуват, че това нещо е незаконно и може би ще ги осъдят и нещо ще се случи с тях”, заяви Десислава Илиева, социален работник във Фондация „За нашите деца”. 

След като детето бъде изписано, социалните първо ще търсят вариант да го настанят при близки и роднини. Ако това не е възможно, ще се търси приемно семейство.

Едва след като се докаже, че майката има съответния родителски капацитет, мотивация и условия, социалните ще преценят дали да й върнат детето. Това решение зависи и от решението на прокуратурата.

Междувременно социалните са посъветвали Мария да подаде документи за помощи за отопление, както и за еднократна помощ за операция,  каквато тя твърди, че й предстои. От болница "Света Анна" обаче обясниха пред bTV, че жената е прегледана от гинеколог, докато е била хоспитализирана там, но не са открити проблеми, които да налагат операция.

Трябва ли да върнат бебето на майката, която го изостави в парк в „Младост”?