Майка от Стара Загора се оплаква от лоши условия в акушеро-гинекологичното отделение на държавната болница в града. Жената подаде сигнал, че по време на престоя в родилното се е наложило да си купува всичко – конци, превръзки, антибиотици.

Боряна Христова е здравноосигурена майка на три деца. Втората ѝ бременност – с близнаци, е тежка. От частна болница в града я препращат в акушеро-гинекологичното отделение  на държавната университетска болница.

„Още с пристигането санитарките и медицинските сестри любезно ми обясниха, че се налага да си нося целия комплект хигиенни материали – лигнини, марли, лепенки, всичко, за да ми послужат за лечението, което ще ми бъде провеждано”, разказва младата майка.

В АГ-клиниката Боряна прекарва 2 месеца – до планираното секцио за раждането на децата. Оказва се, че трябва да си купи и хирургичните конци за операцията.

„През този период, включително антибиотици, системите, които ни преливаха, дори глюкоза, когато е било необходимо, сме си купували”, казва Боряна.

Университетската многопрофилна болница в Стара Загора е с над 20 млн. лв. задължения. Но въпреки това недостиг на консумативи няма, уверяват от лечебното заведение. Твърдят, че пациентите им не трябва да купуват нищо. Освен в случаите, в които искат по-качествени материали. Както е с хирургичните конци например. По пътека Касата заплаща за копринени. Но има по-добър вариант –резорбируеми. И ако пациентът избере тях, ще трябва да си ги купи сам.

От болницата не отричат, че ремонт на сградата не е правен поне от 2000 г. Но предстои.

Боряна Христова пък признава, че медицинският персонал е положил максимално добри грижи за нея и децата й.