22-годишната Анджелина Балчева от Балчик и майка й ще останат на улицата, тъй като договорът за общинското жилище, в което са настанени изчита след броени дни. Според тях, кметството отказва да удължи срока, тъй като майката има имот в града.  

Анджелина и майка й не са предполагали, че ще трябва да напуснат къщата си в Балчик.  Това обаче се случва, след като бащата на младото момиче запалва дома им, заради семеен скандал.

Снимка: btvnovinite.bg

"Няма къща просто, има три стени, няма покрив, няма нищо. Абсолютно нищо”, посочва дъщерята.

След трагедията, сполетяла двете жени, общината прави ремонт на резервното жилище и ги настанява там. Срокът обаче е 6-месечен и изтича в края на юни.

„Директно сме на улицата и двете, няма как да останем тук, защото е за спешни случаи жилището. Наемът в Балчик е от 200 лева нагоре, а и няма квартири, защото започва лятото и никой не дава квартира под наем. Заплатата на майка ми стига колкото да платим наема, тока, водата и малко повече. Моята заплата е колкото да се изхранваме”, описва ситуацията Анджелина.

Снимка: btvnovinite.bg

 
Майката Димитричка признава, че няма пари да възстанови бащината си къща след пожара. Тя планирала да продаде парцела. Адвокат обаче я посъветвал да изчака финала на бракоразводното дело.

"Разводът мина обаче той не се е разписал на документите, не се отказва от семейството си от децата си. Ако може от съвета да го отпуснат това жилище за малко по-дълго време, за да мога по някакъв начин да продам мястото, за да си купя жилище, няма как", коментира майката Димитричка Балчева.

От общината в Балчик обясниха, че жилището е резервно и в него могат да бъдат настанявани хора само за определен период.
Снимка: btvnovinite.bg


"Резервните са в случай на беда, ако настъпи някакв форс мажор, както беше при тях и ние ги настанихме, защото беше зима, нямаше какво друго да се направи. Може да бъде удължен с няколко месеца, но това не може да бъде до безкрайност. В личен разговор дамата сподели, че иска да остане там, но това не е възможно", посочи Марияна Ангелова, която е секретар на община Балчик.

За да се удължи срокът Димитричка трябва да подаде молба в общината, което до момента не е направила, допълни още Ангелова. Семейството няма право и на друго общинско жилище, тъй като не отговоря на изискванията.