Мая Манолова запали демонстративно пред Централната избирателна комисия изборните протоколи от местните избори миналата година, в които беше кандидат за кмет на София. 

Снимка: Ладислав Цветков

Пред сградата на ЦИК бяха запалени 900 протокола от кметските избори в София, които Мая Манолова оспорваше в съда. 

Съдът отхвърли на две инстанции  искането за касиране на изборите и отварянето на секции, в които имаше съмнение за изборни манипулации. 

Снимка: Ладислав Цветков

Манолова протестира срещу ЦИК, които не са пуснали обществените поръчки за осигуряване на машини за машинно гласуване в секциите с над 300 гласоподаватели. Според нея става дума за осигуряването на 18 000 машини или по 2 броя за 9000 секции. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Попитайте партийните централи, ако не искате този огън да дойде и пред вашите централи. Партиите да задействат своите представители в ЦИК“, призова Манолова. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Хората искат честни избори този път фалшификациите няма да минат, статуквото няма да се съхрани с подправени протоколи. Наистина е време за честни избори“, заяви още председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“.   

Снимка: Ладислав Цветков

ЦИК работи по машинното гласуване още от миналата година, обяви говорителят й Александър Андреев за bTV. Комисията подготвя провеждането на парламентарните избори следващата година с машинно гласуване. Следващата седмица изборната администрация ще пише до вицепремиера Томислав Дончев за отношение на финансирането, броя машини и тяхното складиране. От ЦИК припомниха, че електронното дистанционно гласуване,  съгласно действащия изборен кодекс, е само експериментално в три избора.