Започна дългоочакван ремонт на автомагистрала "Тракия". На първия етап пътуващите ще се движат двупосочно в едното платно от Белозем до Оризово.

Ремонтът започва в платното за Бургас, от 156-ия километър, въпреки че точно първите 12 километра, които ще се ремонтират са с най-добър асфалт. Причината - намалелият трафик след отпуските.

Движението все още не е отбито, извършва се в едната лента в посока Бургас. Всеки момент трябва да се прехвърли движението в платното за София, като там скоростта ще е до 70 км/ч.

На мястото, откъдето трябва да започне ремонтът, ясно се вижда границата между новия асфалт, поставен 2018 г. и стария, който е на вълни.

Прогнозната стойност на ремонта е 90 милиона лева.

„Това са актуални пазарни цени към момента, преди 15 години, когато е строен участъкът цените са били съвсем по-различни, най-малкото на битум, средните заплати са били четири пъти по-ниски“, заяви Даниел Иваничков, директор на Дирекция "Поддръжка на пътната инфраструктура" в АПИ.

Шофьорите се надяват дейностите да приключат бързо.

От Пътната агенция заявиха, че дават гаранция, че ремонтираният участък няма да стане отново на вълни.

"Различните подучастъци са с различни проблеми, като ние ще предприемем необходимите действия, така че пътното тяло да стане хомогенна част, която да работи еднакво“, допълни Даниел Иваничков.

Заради ремонта се затваря пътната връзка с Плодовитово, така, за да стигнат до Първомай, пътуващатите трябва първо да отидат до Чирпан и след това да се върнат обратно.

Същинската работа с фрезоването на асфалта започва на 6 октомври. Първият етап на ремонта трябва да приключи до началото на ноември. Ако времето позволява, след това ще се работи по останалите 40 км.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!