Магистралата Русе-Велико Търново ще е готова до 2020 г. Според министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова това е напълно реален срок, ако има осигурено финансиране.

Целта на магистралата е да облекчи трафика по пътя от Русе през Бяла до Велико Търново. В момента трасето е изключително натоварено. В по-голямата си част пътят е двулентов, а по него ежедневно минават по 1000 тежкотоварни камиона. Само за последната година между Русе и Бяла са регистрирани над 220 инцидента с 9 убити и 51 ранени.

От регионалното министерство планират още тази година да започне идейното проектиране на бъдещата магистрала. Процедурите трябва да приключат до 2016 г., за да може от 2017-а да стартира самото строителство. Междувременно пътната агенция е натоварена да се погрижи за най-проблемните места.

"Приоритетно около Бяла, където е най-тежкият участък и жертви се дават всеки месец, по-скоро обмисляме мерки за неговото обезопасяване допълнително , защото там трябва да фокусираме усилията си и като ремонтни дейности, и като обезопасителни дейности", коментира Лиляна Павлова в Русе.