Протестиращи се събраха пред Народен театър "Иван Вазов" за втора поредна вечер в подкрепа на режисьора Александър Морфов, който беше дисциплинарно уволнен.

"Като актьор и човек на изкуството за мен няма дилема. Няма колебание между избора на администратор и артист. Не може творецът да бъде отхвърлен от театъра, не може администраторът да се мисли за повече от артиста", каза актьорът Милен Миланов.

Миланов подчерта, че иска министърът на културата да реагира правилно.

"Мафията е и в Народния театър!", "Оставка!" и "Ще свалим Васил Василев!", скандираха протестиращите граждани.

След четири месеци напрежение Александър Морфов бе уволнен дисциплинарно вчера, а PR-ът Велислава Кръстева напуска от 1 март. 

Междувременно от Народния театър излязоха с позиция, в която се казва, че през последните четири месеца Народният театър „Иван Вазов“ е бил подложен на системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти.

Въвличането на най-престижната национална театрална институция в скандали, без връзка с естеството на творческия процес, измести фокуса на публичното внимание в опит да бъде подкопано доверието на публиката, добавят от Народния театър.

“Огромните усилия на Народния театър да създаде максимално добри условия за работа в трупата, да отвори дейността си към нови партньорства с български и чужди творци, да влезе в диалог с високите образци на световния театър бяха помрачени от медиен шум, провокиран от действията на няколко личности. Саботирането на новото ръководство на театъра и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков. Такова намерение Минеков декларира нееднократно в свои медийни участия”, заявяват от театъра.