Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР е нарушила закона по казуса с разследвания за участие в престъпна група бивш полицейски шеф и настоящ депутат. Това стана ясно от думите на ръководителя на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Тя не спомена поименно депутата, но и не отрече, че става дума за Христо Терзийски от ГЕРБ. Той вчера заяви, че не му е известно да е бил проверяван. Според „Вътрешна сигурност“ обаче става дума за разследване организирана престъпна група от ръководни служители на Националната полиция в периода 2018-2020 г., като дирекцията обжалва прокурорския отказ от разследване.

Маджарова обясни, че отказът е от 6 януари, тъй като наблюдаващият прокурор е разпоредил предварителна проверка именно на „Вътрешна сигурност“ и тя не е събрала факти и данни, „които да водят до извод за престъпление от общ характер“.

„4 месеца след акта на прокуратурата, от дирекция „Вътрешна сигурност“ са пристигнали веществени доказателствени средства – т.нар ВДС. За мен лично буди недоумение защо, след като е постановен отказ на прокуратурата за образуване на досъдебно производство, 4 месеца по-късно представители на „Вътрешна сигурност“ въобще се пристъпили към изготвянето на ВДС и са изпратили същите в Специализирана прокуратура. Това е нарушение на чл. 33 ал. 1 на Закона за СРС“, подчерта тя.

По думите ѝ сега преписката е в апелативната спецпрокуратура.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!