Външните министри на България и Германия Екатерина Захариева и Хайко Маас проведоха среща на четири очи в Министерски съвет.

„Германското правителство няма отношение по сделката за новата инвестиция на „Фолксваген” в България. Това е решение на частна фирма, тук политиката не трябва да се меси”, заяви по време на брифинг Хайко Маас.

„Надявам се автомобилният гигант в скоро време да оповести решението си, за да не се налага отново да обяснявам за техните действия. В България действа изключително силна индустриална камара, както и немският език е много добре застъпен в страната – фактори, които със сигурност ще бъдат отчетени от „Фолксваген”, допълни Маас.

Захариева и Маас обсъдиха и развитието на Западните Балкани.

„Това е регион с нерешени въпроси, но перспективен в сърцето на Европа. Ситуацията в Близкия изток, отношенията между ЕС и Турция също бяха обсъдени“, поясни българският външен министър.

Визитата на германския министър в България е съчетана със старта по изграждането на нова административна сграда на германското посолство.

След срещата в Министерски съвет двамата министри направиха разходка в историческия център на София – пространството между ротондата „Св. Георги“, джамията „Баня Баши“ и Софийската синагога.

Двамата посетиха и Централните хали, където се почерпиха с баклава. Сред туристическите атракции за германската делегация бе и посещение в метрото.