Избирането на Иван Гешев за нов главен прокурор е режисирано. Това каза за bTV председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Той допълни, че съдебната система в страната е зависима от другите власти. По думите му най-смущаващ е фактът, че повечето от съдиите във висшия съдебен съвет са подкрепили Иван Гешев. 

Интервю на Канна Рачева:

– Вие защо не подкрепихте Иван Гешев, неговата кандидатура?

– Бяхме лишени от състезателност в тази процедура, за да видим в една такава среда как се представят кандидатите.
Ние обаче избираме главен прокурор, той трябва да бъде най-добрият, той трябва да бъде човек, който е доказал своите професионални качества
И най-важното нещо – София осъмна в почти военно положение – с пропускателни пунктове, множество жандармерия и полиция. Такъв избор до този момент не е имало.

– Той ли е виновен за това нещо?

– Бих казал сценаристите получават висока оценка, изпълнителите – много ниска оценка.

– Кой всъщност е сценаристът?

– Монолитно – и прокурорската колегия, и съдийската колегия от представената политическата квота гласуваха в подкрепа на кандидатурата на господин Иван Гешев. Абсолютно е ясно, че парламентарно изборни кандидати гласуваха в една и съща посока, без значение дали говорим за управляващи и опозиция.

– Не Ви ли смущава фактът, че съдиите гласуваха за него?

– Ще използвам думите на Румен Янков или поне ще се опитам да ги перифразирам – когато съдиите и членовете на ВСС с дясната ръка се ръкуват с министерствата на вътрешните работи и правосъдието, с лявата ръка трябва да търсят мехлем, за да се предпазят от изгаряне. Всъщност, политиците винаги са имали интерес да избират във ВСС зависими магистрати.

– Нека чуем Вашата стратегия – как ще работите с Иван Гешев, ако указът за назначаването му бъде подписан. Как ще седите до него?

– Няма как да остана безкритичен, ако видя злоупотреба с власт, от който и да било главен прокурор.

Цялото интервю с Лозан Панов гледайте утре в предаването „Тази сутрин” на bTV!