Лидерът на ДОСТ Лютви Местан отрече партията му да е била финансирана от обявеното за противоконституционно от прокуратурата сдружение „Асоциация Бату платформ”. 

Прокуратурата вчера поиска закриването на организацията, която е осигурявала средства за предизборната кампания на ДОСТ чрез превод през турска банка.

В Кърджали Местан потвърди само за торбичките с храна, раздавани в началото на март, но отрече да познава разследваното сдружение.

„Нямаме отношение с тази фондация. Аз за първи път чух за съществуването на подобна фондация от съобщението на прокуратурата”, заяви Местан.

Съпартиецът му Шабанали Ахмед обаче е бил сред учредителите на разследваното сдружение. Излиза от организацията, когато става депутат, а по-късно е част от ръководството на ДОСТ.

„Те не мисля, че са раздавали храна от името на ДОСТ, а може би са извършвали една благотворителна дейност”, каза Шабанали Ахмед.

Схемата глас срещу храна, която според прокуратурата е финансирана от Турция чрез сдружение "Асоциация Бату платформ", от ГЕРБ определиха като изборна търговия.

„Тези, които са купували гласове, трябва  да си получат заслуженото”, коментира Цвета Караянчева от ГЕРБ.

От БСП стигнаха дори по-далеч:

„Когато се разследва докрай тази фондация, или това сдружение, мисля си, че няма как да не тръгнем и да разгледаме цялата дейност на партия ДОСТ”, заяви депутатът Александър Симов.

Местан обаче не е притеснен за бъдещето на партията си:

„Ние сме нормален политически субект, който действа изцяло в рамките на закона, неслучайно финансирането на цялата ни предизборна кампания е отчетена коректно”, категоричен е Лютви Местан.

От ДПС пък изчакват:

„Ние очакваме резултатите от това разследване. Всички заедно ще го видим”, каза Мустафа Карадайъ.

„Вярвам, че българската прокуратура ще завърши тази проверка  добросъвестно, без тенденциозност, при  ясно съзнание за равнопоставеност  на всички партии във България”, допълни Лютви Местан.

Всички политици се бяха събрали в Кърджали за празника на града.