Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задълженията си по конституция. Причината е в системния финансов недостиг. Това констатира докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 година, който служебният кабинет одобри днес. 

В документа се посочва още недостиг на военнослужещи и остаряла техника.

Една от основните причини е недофинансиране на армията, което води до недостиг на личен състав между 25 и 30%.

Във военното министерство, съвместно с други ведомства, се подготвя Национален план за постигане на разходи за отбраната в рамките на два процента от БВП до 2022 година, каза министърът на отбраната Стефан Янев.

Според документа са необходими спешни мерки за повишаване на възнагражденията на военнослужещите. В не се настоява също бюджетът за отбрана още тази година да бъде увеличен.

Докладът трябва да бъде приет от новото Народно събрание. 

През 2016 г. във въоръжените сили са проведени 258 учения, като подготовката е съсредоточена предимно в тактическите звена до батальон/дивизион. Формирования и отделни военнослужещи участваха в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН. Общият брой военнослужещи, участвали в планираните ротации през годината, е около 760, е записано в документа.

Общо 100 специализирани формирования за овладяване на последствия от бедствия поддържаха постоянна готовност и проведоха общо 152 операции за оказване на помощ на населението, в които участваха 815 военнослужещи и 161 единици техника.

В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция до края на 2016 г. участваха над 2700 военнослужещи, допълват от МС.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!