Липса на кворум провали днешното заседание на парламента и отложи обсъждането и гласуването на промените в Изборния кодекс, които предвиждат машинното гласуване да отпадне за местни и парламентарни избори.

Снимка: Ладислав Цветков

В пленарната зала не се регистрираха депутатите от БСП и ДПС, които се обявиха твърдо против измененията.

Управляващото мнозинство не успя да събере необходимите 121 гласа, за да стартира заседанието.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че бяха в залата в почти пълен състав, нито БСП, нито ДПС се регистрираха. Така заседанието се провали още около 9 ч. сутринта.

"Нямат въображение, да измислят нещо ново. Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата, вместо с подли номера", заяви Даниела Дариткова – председател на парламентарната група на ГЕРБ.  

Патриотите също атакуваха БСП и ДПС заради поведението им в зала.

"Не им препоръчвам да влизат в същия режим, в същата спирала на падението, в която бяха влезли. Този път няма да им се размине", отбеляза лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Снимка: btvnovinite.bg

А опозицията не скри задоволството си от провала на точката за отмяна на машинния вот. Според лидера на социалистите Корнелия Нинва опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулации и подправяне на резултата.

Лидерът на ДПС – Мустафа Карадайъ обяви, че от движението са не само за машинно гласуване, а и за машинно преброяване на бюлетините.

Управляващите взеха контра мерки. И свикаха извънредно депутатите още във вторник. "Обидно е че днес когато честваме 28 години от приемането на конституцията се случва този срамен акт", заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

Законопроектът е внесен от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а в него се предвижда машинно гласуване да се провежда единствено в изборите за президент и Европейски парламент.

Аргументите им са, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер.

Вносителите се позовават и на доклада на ЦИК за проведените наскоро евроизбори, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо.

Снимка: btvnovinite.bg

Пред парламента имаше протест срещу намерението за отказ от гласуването с машини.

Междувременно председателят на парламента Цвета Караянчева насрочи извънредно заседание за вторник – 16 юли, на което ще се обсъждат промените в Изборни кодекс.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!