Програмата за подобряване на жилищния фонд на ромите не функционира от 2009 г. насам и по нея не се реализират проекти. Това каза министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова пред журналисти в парламента след среща с представители на ПГ на Патриотичния фронт. Поводът е твърдение на патриотите, че Министерски съвет е отпуснал един милиард за саниране на ромски жилища.

Програмата се е реализирала последно в периода 2008-2009 г. и е била спряна през август 2009 г, защото била финансово необезпечена, посочи Павлова и допълни, че от 2009 г. насам по нея в бюджета няма разплащания и за нея бюджет предвиден няма.

Специално отворената сметка за този един милиард, който Министерство на финансите предостави на МРРБ, да изплаща на Българската банка за развитие, е целево по програмата за саниране на многофамилните жилищни сгради и за нищо друго, по никакъв начин не може да бъде използвана, заяви Павлова.

Министърът в оставка посочи, че това е въпрос на тълкования и интерпретации. По думите й програмата за енергийна ефективност съдържа всякакви програми и подпрограми за жилищния фонд, финансирани от различни източници в годините назад. Тя посочи, че има подпрограми по ООН, с европейско финансиране, за националната програма за финансиране, както и ромска подпрограма. Всичко друго са тълкования и интерпретации, разбирам, че не им харесва наименованието на тази бюджетна политика, но тя е от много години и е въпрос на прецизирани думи, заяви министърът в оставка.

Според Павлова "бурната реакция" на ПФ се дължи на това, че предлагали тези средства да отиват за пенсии, а не за саниране. Разбирам тяхната емоционална реакция, че интерпретират общите бюджетни политики, но те са политики всеизвестни, които ги има всяка година от 10 години насам в бюджета на МРРБ.

Тя обяви, че е поканила народните представители от ПФ в министерството, за да им се покажат всички документи. Да видят, че националната програма за саниране и този един милиард нямат нищо общо с другите програми и с програмата за ромите. Павлова каза, че патриотите са приели поканата и другата седмица ще продължат разговора.