Назрял е моментът за алтернативно решение за мигрантите в Европа. Това обяви в специално интервю за bTV министърът за  европредседателството Лиляна Павлова, която заедно с първия ни дипломат Екатерина Захариева ще оглави най-важните заседания на общността.

Мигрантският въпрос ще бъде сложен на масата за преговори, независимо от големите различия между Източна и Западна Европа.

„Не е ли по-добре да фокусираме повече усилия там, където е първоизточникът на проблема, извън ЕС, а не да градим стени и граници между нас”, попита Павлова.

Не е реалистично в следващите шест месеца някоя от държавите на Западните Балкани да стане член на Съюза, смята външният ни министър.

„Забелязвам, че все повече колеги се вслушват в България и разбират, че тя добре разбира този регион”, отбеляза Захариева. 

Снимка: btvnovinite.bg

Със сигурност обаче ще напреднат официалните преговори между Гърция и Македония за името на югозападната ни съседка. „Надявам се това да се случи, без натиск и емоция”, допълни Екатерина Захариева. 

Тази вечер официалният старт на председателството съвпада с постановката „Танцът в Делхи” в Тулуза, която ще се играе на български език със субтитри на френски под режисурата на Галин Стоев. От 1 януари 2018 г. Галин Стоев е първият българин, който стана директор на европейски театър.