Народното събрание прекрати правомощията на Волен Сидеров и Лиляна Павлова като депутати. 

"За" оставката на Сидеров гласуваха 149 народни представители, "против" - 9 и "въздържали се" - 8, с което тя бе приета.

След гласуването в пленарна зала, представители на "Атака" възразиха, тък като председателстващият заседанието Емил Христов не даде думата на Сидеров. "Най-вероятно се получи недоразумение, защото не беше разбрано, че той иска думата своевременно", обясни обаче председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

На брифинг веднага след това Сидеров заяви, че напуска парламента заради чест и достойнство.

Преди първия тур на местните избори лидерът на "Атака" входира в деловодството на парламента оставката си като депутат, той беше кандидат за кмет на София, а след вота смята да стане общински съветник в столицата.

Има много далавери за разкриване и аз ви обещавам интересни сюжети от Столичния общински съвет, отбеляза той.

За депутат Сидеров бе избран с листата на "Обединени патриоти". Досега той беше депутат, нечленуващ в парламентарна група, след като бе изключен от групата на патриотите. 

Лиляна Павлова от ГЕРБ ще заеме поста на вицепрезидент и член на управителния комитет на Европейската инвестиционна банка, затова напуска Народното събрание. Тя си взе довиждане с парламента през социалните мрежи.

За по-малко от два часа в сряда сутрин народните представители изчерпаха работата си и удължиха ваканцията си заради предстоящите балотажи за местна власт. 

Изборните страсти не подминаха и парламента. БСП обвини управляващите в нарушения, ГЕРБ им отговориха, че трябва да сезират компетентните органи.

Депутатите се връщат на работа следващата сряда след балотажа.