„Ситуацията в страната се усложни. В Централна и Източна България ситуацията не само се влоши от гледна точка на обилните снеговалежи, но поради ураганния вятър се наложи да предприемем драстични мерки”, заяви министърът в оставка Лиляна Павлова за пътната обстановка у нас.

Властите призоваха гражданите да не приемат пътувания в тъмната част на деня.

„В момента няма бедстващи хора по пътищата”, поясни гл. комисар Николай Николов. По думите му по-рано за завършени две спасителни операции на територията на Добрич, като при една от тях са спасени 20 закъсали автомобила и два буса.

„Всички наши екипи имат пълна готовност за реакция през нощта”, заяви Николов.

Общо 78 населени места са без ток, съобщи ресорният министър в оставка Теменужка Петкова. Това са приблизително 24 356 абонати без ток. Причината отново е ураганният вятър. 75 екипа работят по отстраняването на повредите.

Пътната обстановка към момента

Цялата републиканска мрежа е затворена за тежкотоварен трафик. В областите Силистра, Търговище, Добрич, Шумен, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Монтана и Плевен има силни ветрове, нулева видимост и снегонавявания.

Без ограничение за тежкотоварния трафик е движението по автомагистралите „Марица”, „Струма”, „Люлин”, „Тракия” от София до пътен възел „Зимница” и от София до Калотина.

За всички превозни средства е спряно движението по АМ „Тракия” в участъка от пътен възел „Зимница” (в района на Ямбол) до Бургас и по Подбалканския път I-6 от „Петолъчката” до Бургас. Алтернативният маршрут е през Елхово - Болярово.

Критична е обстановката в областите Варна, Бургас, Търговище и Шумен. За всички превозни средства е ограничено движението по пътищата в област Варна.

Заради силен вятър и навявания са затворени за всички превозни средства второкласната и третокласна пътна мрежа на територията на област Шумен, както и третокласните пътища в областите Търговище и Бургас.

В Бургаска област само за леки коли са отворени за движение пътя Бургас-Малко Търново и Бургас-Царево и Бургас-Средец-Елхово.

Заради много силния ураганен вятър в област Добрич и с оглед безопасността на шофьорите в следващите часове може да се ограничава движението и за леките автомобили в областта.

Всички проходи са затворени.

За повече информация вижте тук.