Певицата ЛиЛана остава в ареста, постанови Специализираният наказателен съд. Мотивът за решението е, че има опасност да извърши ново престъпление.

Лиляна Деянова е обвинена за източване на еврофондове. Според прокуратурата заедно със съдружника си Мартин Георгиев отчитали като продаден създаден от тях софтуер. На практика обаче сделки нямало, твърди обвинението.

По отношение на възможността Деянова да се укрие съдът не откри такава възможност, но подчерта, че обвинението срещу нея е тежко.

Деянова заяви, че процесът срещу нея и Мартин Георгиев е репресия, както и че те са заложници, а не обвиняеми. За БГНЕС тя допълни, че вече е стартирала дело в Страсбург.

„Решението се виждаше, че беше предизвестено, тъй като беше написано и беше само прочетено. Нямаше никакво значение какво се казва и какво коментира моята защита“, заяви тя.

„Цялото това нещо срещу нас е абсолютна репресия. Ние сме абсолютни заложници. Основната причина да стартира това разследване е сигналът, който ние подадохме за ТОЛ системата - за корупция, с документи. Цялото разследване срещу нас тръгва на базата на уж желанието на прокурор Ангел Кънев да разследва Пътната агенция. В рамките на това разследване то изведнъж спря и то се обърна срещу нас. Но всичко това тръгва от нашия сигнал, който е към главния прокурор за корупция в ТОЛ системата. Ние продължаваме да твърдим, че това е най-голямата корупционна схема в цялата държава“, заяви Лиляна Деянова.

Тя обвини правосъдната ни система в двойни стандарти и я определи като смешна.

Адвокатът ѝ Николай Хаджигенов заяви, че ще обжалва днешното решение на съда и на 6 август отново ще влезе в зала.

„За организираната престъпна група твърдят, че е тежко престъплението, повдигнато е и това са мотивите. Аз през цялото време питам кое е престъплението, как са го извършили - кой, изпълнение, задачи. Групата съществувала от четири години, но това го твърди обвинението. Дайте един факт от 30 тома дело, в който се казва, че са направени това и че са изпълнили тази задача. Такова нещо няма“, коментира той.

От прокуратурата отказаха коментар, но в залата посочиха, че имат всички доказателства, с които могат да докажат обвинението си.

Обжалването на мярката пред Апелативния специализиран наказателен съд е на 6 август.