„Това може би е вид репресия“ – така бившата певица и настоящ софтуерен предприемач Лиляна Деянова определи обвиненията си за злоупотреби с еврофондове преди да започне гледането на мярката ѝ за неотклонение. Пред журналисти в спецсъда тя посочи, че акцията, довела до задържането на нея, на бизнес партньора ѝ Мартин Димитров и на брат ѝ Александър Деянов, облагодетелства конкурентния доставчик на електронни винетки „Интелигентни пътни системи“.

„На 28 април – 3 дни, след като бяхме задържани, трябваше да пуснем електронни винетки, направихме ги предплатени, имахме сключен договор с най-големия мобилен оператор – „Виваком“, и с няколко бензиностанции. Единственият, който има интерес да не стартираме електронните винетки, е тази фирма“, обясни Деянова.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите ѝ след решението на пътната агенция да не даде на фирмата ѝ достъп до своята система, Лилана и колегите ѝ се отказали от 7-те процента комисионна от АПИ и потърсили пунктове за технически прегледи, сервизи и др. обекти с цел да се обединят в една мрежа. Така, според нея, в крайна сметка винетката излизала 3 лв. повече, но срещу „15-20 лв. бонуси“ под формата на отстъпки за всеки клиент.

„Няколко дни преди да влезем в ареста няколко бензиностанции се отказаха да работят с нас, като ни казаха, че са получили писмо от „Интелигентни трафик системи“ да не работят с нас, тъй като нашата система не била достатъчно добра и ние сме нямали право да работим. Мислехме да сезираме КЗК“, посочи Деянова. В отговор на въпрос тя уточни за кои вериги става дума – „Шел“ и „Лукойл“.

Снимка: Ладислав Цветков

„Явно ние сме най-големите престъпници в тази държава – младите хора, които са наградени с една от най-големите награди в областта на ИТ бизнеса“, коментира Лилана.

За пореден път тя беше питана за отношенията си с Васил Божков. „Не мога да кажа дали заради него съм тук, но (…) е позорно, ако е така“, отговори тя.

Спецсъдът я пусна под домашен арест на 4 юни, като днес на втора инстанция ще стане окончателно ясно дали няма да бъде под стража.