Певицата Лиляна Деянова и съдружникът ѝ в IT компанията "Нованор" Мартин Димитров са задържани, реши спецсъдът. Брат ѝ Александър Деянов (бийтбоксърът SkilleR) е със 100 000 лв. гаранция.

Те бяха обвинени в участие в организирана престъпна група за злоупотреби с евросредства и бяха арестувани при мащабна операция вчера. Става въпрос за незаконно усвояване по програма „Иновации и конкурентноспособност“.

Съдът посочва Димитров като ръководител на ОПГ, а Лиляна и Александър Деянови - като участници. Според състава е налице обосновано предположение за авторството на деянията, за които са им повдигнати обвинения, като то се базира на обяснения на обвиняемо лице по делото, разпити на свидетели, претърсвания и изземвания от офиса, ползван от обвиняемите лица, както и съдебно-техническа почеркова експертиза.

Според съда Димитрова и Деянова има опасност от извършване на ново престъпление, докато при Деянов такъв риск няма.

При акцията имаше още двама арестувани, на които беше определена мярка за неотклонение "Парична гаранция".

Решението на съда от тази вечер подлежи на обжалване.

Фирмата на Деянова и Димитров поддържа системата LIMA на пътната агенция, участва в обединението зад тол оператора "Телетол", поддържа платформата за граждански сигнали civi.bg и други.

Според събраните доказателства, групата е действала от 2016 г. Твърди се, че няколко фирми, контролирани от Лилана (повечето от които без реална стопанска дейност), са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина – което също не е осъществявало търговска дейност. 

От прокуратурата уточняват, че реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за „ползване“ на разследваните фирми.

Според източници на bTV, прокуратурата проверява дали Лилана е подставено лице на бизнесмена Васил Божков.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!