Според информацията на близкото до чешкия премиер Андрей Бабиш издание, третият кандидат за активите на ЧЕЗ в България е българска финансова група, а търговското финансиране можело да бъде предоставено от руска банка.

Позовавайки се на клаузи за конфинденциалност от ЧЕЗ нито потвърждават, нито изключват тази възможност пред чешкия вестник.

Преди седмица от централата на ЧЕЗ в Прага потвърдиха за bTV, че преговарят и с трети потенциален купувач на активите си в България. Засега от дружеството в Чехия отказват да назоват коя е третата компания, потенциален купувач на най-голямото енергодружество в България. Оттам уточниха, че договорът им с „Инерком” все още е валиден, но очакват и други обвързващи оферти през април.

След това ще уточнят и какви ще са следващите им стъпки по продажбата на активите на ЧЕЗ у нас.

До преговорите с други кандидати се стигна, след като компанията на Гинка Върбакова не получи разрешение от антимонополната комисия да придобие бизнеса на ЧЕЗ в България, а въпросът откъде малката компания ще осигури 350 млн. евро финансиране предизвика истинска буря. Така в края на миналата година от дружеството в Прага обявиха, че преговарят с втория класиран кандидат Индия Паур.

Според “Лидове новини” третият потенциален купувач е финансовата група “Еврохолд”.

За bTV от компанията заявиха, че не коментират слухове или спекулативни информации, особено когато това засяга трети страни.

“Всяка една публикувана спекулативна непотвърдена информация би могла да повлияе на цената на акциите на холдинга и да увреди интересите на акционерите, включително миноритарните, като това би могло да се счита и за нарушение на законите, които регулират дейността на публичните компании”, се казва в позицията на "Еврохолд" в отговор на bTV.

“Ако компанията и подразделенията й възнамеряват да реализират нови придобивания в бъдеще, те ще ги обявят публично и своевременно ще информират всички заинтересовани лица”, допълват още от "Еврохолд".

От ЧЕЗ обясниха, че при реален интерес очакват да бъдат подадени обвързващи оферти през април.

Чешкият “Лидове новини” отново повдига въпроса за финансирането на сделката от страна на третия потенциален купувач.

Според публикацията има спекулации, че финансовата подкрепа ще дойде от руската „ВТБ кепитъл”.

До момента от централата на руската банка не са отговорили на въпросите ни.