В Народното събрание започна лидерската среща, организирана от мандатоносителя БСП. Това е трети опит за съставяне на правителство в този парламент. На поканата на социалистите откликнаха от ГЕРБ, ДПС и „Български възход“. „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“ няма да участват.

Социалистите слагат на масата четири приоритета – приемане на нов бюджет, Шенген, промени в Плана за възстановяване и устойчивост и съдебна реформа.

По време на срещата стана ясно, че бъдещо сътрудничество и разбирателство е възможно, но след провеждането на нови предсрочни парламентарни избори.

„Конгресът на ГЕРБ ни е задължил да не приемаме коалиция с БСП, но ще разговарям с колегите, защото БСП много се промени и подобна забрана не би трябвало да бъде спирачка за някакво техническо, експертно правителство. Сега няма как да ви подкрепим, но с присъствието си изразявам уважение“, заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Най-вероятно отивам към поредните ненужни предсрочни избори. Следващият парламент вероятно ще прилича на предходните четири. Две партии няма да са достатъчни да правят мнозинство в НС", каза от своя страна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Смятам срещата за важна. И аз смятам, че е малко закъсняла, но по-добре късно, отколкото да не се състои. Всички тук говорим за диалог. Бих добавил още една – взаимодействие“, коментира председателят на „Български възходСтефан Янев.

„Парламентарната република се руши чрез постоянните служебни правителства. С едноличното управление на президента е под заплаха парламентарната. Наша отговорност е да спасим парламентарната република и разговорите за бъдещето на България да бъда в тази сграда", каза лидерът на левицата Корнелия Нинова.

По думите на Нинова това е едно добро начало "да върнем правенето на политика там, където ѝ е мястото - в българския парламент".