Лидери на Европейския съюз, външни министри, високопоставени личности и политици ще се съберат във вторник в София, за да обсъдят стъпките към засилване на регионалното сътрудничество и интеграцията в ЕС, в рамките на форума „ЕС среща Балканите“.

Форумът, който поставя на дневен ред свързаността между държавите от Западните Балкани като гарант за устойчивост към възникващи рискове и заплахи, ще се състои в "София Хотел Балкан", от 10:00 ч. Организатори са партията АЛДЕ, с подкрепата на Европейския либерален форум и Атлантическият клуб в България.

Предвижда се евродепутатът и съпредседател на партията АЛДЕ Илхан Кючюк да открие събитието заедно с изпълнителният директор на Европейския либерален форум Даниел Кадик и президентът на Атлантическия клуб в България д-р Соломон Паси.

Очаква се участниците в събитието да бъдат приветствани със специални обръщения от генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, министърът на външните работи на Република България Теодора Генчовска и Олга Стефанишина, вицепремиер по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна, съобщават от офиса на Илхан Кючюк.

Специални гости на събитието ще бъдат еврокомисарят по съседството разширяването  Оливер Вархей и Федерика Могерини, ректор на колежа на Европа и върховен представител (2014-2019 г.)  на ЕС по външните работи и политиката на сигурност.

За събитието в София ще пристигне и външният министър на Северна Македония Буяр Османи, съобщава кореспондентът на bTV в Скопие.

Предвижда се министрите на външните работи на Турция, Република Северна Македония, Албания, Косово и Босна и Херцеговина да дискутират ползите от интеграцията в първия панел на форума.

Участниците в последващите дискусии ще се фокусират върху засилването на регионалното сътрудничество и интеграцията в ЕС, въпроса за сътрудничеството между НАТО и ЕС в контекста на войната в Украйна, и дезинформацията във връзка с кризата, отбелязват от организаторите.