Личните лекари все още не изписват безплатни лекарства за коронавирус, въпреки че мярката беше анонсирана от здравните власти в пeтък. Причината - все още няма анекс към договора между здравната каса и лекарския съюз.

Идеята е рецептите да бъдат електронни, а от тях да могат да се възползват само здравноосигурените пациенти.

Подобни безплатни рецепти досега се изписват от лекарите в COVID зоните.

Днес от Лекарския съюз казаха, че ще водят преговори само с надзорния съвет на здравната каса, а не с управителя й.

Снимка: btvnovinite.bg

Общопрактикуващият лекар д-р Маргарита Шаркова обясни, че не са получили допълнителна информация за тази промяна.

Тя призова пациентите да не тръгват към личните лекари за безплатни лекарства, защото в момента тази практика все още не е влязла в сила.

Д-р Шаркова посочи, че това може да стане едва след сключване на договор между общопрактикуващите лекари и НЗОК, но тя не е оптимист по казуса.

„Нещата няма как да бъдат унифицирани. В този списък с безплатни лекарства има антибиотици, кортикостероиди, които ние не предписваме. Нека продължим като преди. Не е необходимо, когато нещо не върви, отново отговорността да се прехвърля на личните лекари“, уточни д-р Шаркова.

По думите ѝ новата мярка не е обсъдена с Българския лекарски съюз.

Според нея пациентите срещат трудности да се сдобият с рецепта за безплатни лекарства от COVID зоните, защото лечебните звена не разполагат с необходимия за целта софтуер.

Д-р Шаркова беше категорична, че мерките са закъснели и личните лекари вече едва смогват. Притеснява се и от бум на новозаразени заради опашките за ваксини и тестове.