За да избегнат дългото чакане, много пациенти избират да се имунизират при личните си лекари, но и там има недостиг на ваксини, както и струпване на недоволни граждани.

Личните лекари в Пловдив сигнализираха, че няма с какво да имунизират желаещите. Над 200 души са записани за ваксина в практиката на доктор Ситников.

Той обаче твърди, че досега не е получил нито една ваксина и не знае колегите му в Пловдив да са получавали.

Опашките пред кабинета растат, но чакането е без резултат.

Тази сутрин джипитата получили писмо, че ще им бъдат разпределени по пет флакона, или - да поставят 50 ваксини.

„Това прави конфликт между пациентите, всеки иска да се ваксинира, дозите са малко, от сутринта имаме пациенти“, каза медицинската сестра Мария Харис.

По-късно от здравната инспекция уточниха, че ваксините всъщност са още по-малко. По един флакон на джипи, който стига за 10 имунизации.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента са такива възможностите, аз разчитам на ритмични доставки, тъй или иначе хората ще си получат ваксината, само че във времето, ще се наложи да бъдат по-търпеливи“, заяви директорът на РЗИ Ваня Танчева-Манчева.

Единственото място, където поставят  ваксини в Пловдив, е в денонощен кабинет в частна болница, но и там бройките са ограничени.

Съвсем различна е ситуацията в Монтана- там опашки няма пред нито един от зелените коридори. Димитър идва от Берковица.

"Няма и опашка и е супер. Няма да чакаме и направо се ваксинираме“, каза Димитър Ангелов.

"Има сравнително слаба активност, няма опашки, минават спокойно, обясни д-р Лора Господинова, специалист по инфекциозни болести.

Спокойно е и при личните лекар:

"Интерес има, но има и два зелени коридора в града: в РЗИ-то и в болницата, които ще работят денонощно“, съобщи общопрактикуващият лекар д-р Петьо Иванов.

До днес са ваксинирани около 2700 жители на региона.

Последните данни за ваксинирането показват: 2685 имунизирани за денонощието, като с тях общо поставените дози са над 247 000. 

332 са потвърдените нови случи на COVID-19 при над 2500 теста, което прави 13,1% положителни проби.  

В болница са 4744 души. Починали са 24-ма души, а над 400 са излекувани.