Срокът за специализация на личните лекари да се удължи до 2020 г. - такова предложение ще направят от Сдружението на джипитата в София до здравния министър Таня Андреева. Въпреки това, нейното ведомство реши да даде само още година на медиците без специалност - до юни 2015 г.

Според столичните джипита, има опасност над 2000 практики да бъдат закрити, а хората в по-отдалечените места да останат без здравна грижа.

От близо 5000 лични лекари в страната близо половината са без специалност. Сред тях е доктор Емилия Каменова от Враца, която е изкарала теоретичния курс на обучението по обща медицина, но сега и предстоят дълги месеци практика в други региони на страната.

„Ние работим едновременно с пациентите, в кабинетите, ходим по катедри, провеждат се занимания, връщаме се, работим отново”, разказа д-р Каменова.

Лекарката отговаря за 1200 пациенти и когато отсъства, й се налага да ги консултира по нестандартен начин. „Когато ни няма, съответно затруднение и за тях, защото или с телефоните се уговаряме, или друга колежка, която не е пътувала с нас, поема неотложните случаи”, обясни общопрактикуващият лекар.

„Въобще не е приятно, когато отсъства, защото тя си ни познава, знае каква ни е болката, какво трябва да ни се изпише”, коментира пациентът Цветана Маринова.

По силата на Закона за здравето всички лични лекари, които нямат придобита специалност по „Обща медицина", „Вътрешни болести", „Педиатрия" или „Спешна медицина", трябва да прекратят дейността си от юни 2014 г.

Още преди решението на МЗ по въпроса, ресорният министър д-р Таня Андреева заяви, че отсрочната може да е само до средата на 2015 г., защото „всеки се възползва от някои вратички в закона, но специалността „Обща медицина” е медицинска специалност и тя трябва да бъде взета”.

Лекарите настояват отсрочката да е до 2020 г. Оказва се, че голяма част от джипитата дори не са започнали обучение.

Според колегите им със специалност обаче по-компетентният лекар е и по-полезен. „Защото трябва да има поглед върху цялостното състояние на пациента и ако не може да се ориентира, ако не може да се справи с проблема, да го насочи на правилното място”, обясни общопрактикуващият лекар Тодорка Виденова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!