Промяна в правилата за поставяне на бустерна доза ваксина срещу COVID-19 искат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Това съобщи в ефира на bTV Radio председателят на сдружението доц. д-р Любомир Киров.

"Проблемът е, че за да се направи бустерна доза, трябва да се навършат точно 6 месеца. Нещо като да ти дойде рожденият ден за ваксинация. А ние, за да направим бустерната доза ваксина трябва да съберем определен брой хора. Ние се уговаряме с тях, защото то е грехота да отвориш флакон и да го хвърлиш. За да бъде по-лесно, да не се взима като контрол датата, а месецът", обясни той.  

НСОПЛБ изпрати писмо, в което се противопоставя и на заповед на Министерството на здравеопазването. В нея се настоява ваксините срещу COVID-19 да се вписват в Книга за регистриране на профилактичните имунизации и реимунизации, освен в Националната здравно-информационна система (НЗИС).

"През националната здравна информационна система на момента щом поставим ваксината, информацията на кого, кога, каква ваксина правим заминава на секундата по електронен път. И там е цялата база данни, която тези хора искат от нас да вписваме в някакви журнали. Ние недоумяваме и затова написахме това писмо. Никой не си дава труда да попита, никой не се е допитал до нас", допълни още д-р Любомир Киров.