Личният лекар на малкия Цецко от Врачанско преди повече от 2 г. алармира властите за упражнен тормоз над детето. Цецко става пациент на доктор Аделина Янчева през 2010 г., когато майката води него и двете по-големи сестри на преглед, тъй като се местели да живеят от село Петърч, Костинбродско, във Враца. Тя се срещала с Цецко за първи път и за първи път в дългогодишната си кариера видяла малтретирано дете.

„Те бяха дошли по повод това, да им пусна бележки за тръгване в детско заведение. На мен ми направи впечатление, че детето тогава имаше травми, множество травми. Тогава имаше обилна синина на лицето, имаше травми по ръчичките, имаше липсващо нокътче на едното краче. Това ме усъмни, че има насилие”, спомня си д-р Янчева.

Тогава, както и сега, майката отрекла да е тормозила момченцето. „Аз попитах майката от какво са тези белези, а тя каза, че децата, по-големите сестрички, са наранявали по-малкото детенце, защото през по-голямата част от времето, те са се самообгрижвали”, казва лекарката.

Доводът на родителката не успял да убеди жената в бяло, че невръстното тогава дете е в безопасност. Янчева веднага сигнализирала в полицията и отдела за закрила на детето. Разследването не доказало физическо насилие, но Цецко все пак е отнет от майката заради неглижиране на родителските задължения.

След раждането на последната сестричка на Цецко д-р Янчева посетила семейството и тогава апартаментът бил изчистен, а децата били на чисто и топло. По това време момченцето все още било в социален дом. След връщането му на майката преди Нова година то нито веднъж не е водено на лекар.

„Имаха час за профилактичен преглед всичките деца на първи април, но не са се явили никой”, уточни д-р Янчева. Тя научава от медиите, че малкият й пациент е с ампутирани пръстчета на краката след измръзване и системен родителски тормоз.

„Тази ситуация ме навежда на мисълта, че трябва да се прецизира много внимателно връщането на родителски права в семейства, в които е имало прояви на насилие”, категорична е лекарката.

След като бъде изписан от болницата, Цецко ще бъде настанен в Център от семеен тип и след това ще му бъде търсено приемно семейство. От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че ще бъде търсена дисциплинарна отговорност от социалните във Враца, които са се занимавали със семейството от края 2010 г.

Проверката на Инспектората към Агенцията е установила, че действията на служителите по реинтеграция на децата при майката и пастрока им, са прибързани и необосновани, с което е бил създаден риск за тяхното здраве и развитие.