Български лекар показа в мрежата как ваксинира деца си срещу COVID-19, за да даде личен пример и да покаже в навечерието на 15 септември, че дори и по-малките имат нужда от защита срещу заразата. 

Децата са момиче и момче, съответно на 16 и 12 г. Те са имунизирани с две дози от препарата на „Пфайзер“. 

„Това е всичко, което имам да кажа по въпроса за ваксинацията срещу COVID като цяло и тази на децата над 12 години, в частност“, казва в публикацията си във „Фейсбук“ д-р Николай Христов. 

„Както е видно, бидейки истински мъж, младият господин беше леко притеснен в началото, но си тръгна от кабинета с усмивка на уста“, пише д-р Христов и показва манипулацията, която сам извършва“, споделя лекарят. 

Повечето хора го поздравяват за личния пример. Разбира се, има и такива, които го предупреждават: „След време какво ще кажете на дъщеря си, когато не може да има деца?“, а лекарят спокойно отговаря: „Тази опорка отдавна се изтърка“.

Д-р Николай Христов определя себе си като „практик от първа линия“ и в редица свои постове в социалната мрежа защитава ползата от ваксинация. Решава да покаже в мрежата, че е ваксинирал децата си, за да успокои много родители, които не са сигурни дали да го направят, но в същото време се притесняват, че започва учебната година и училището ще е присъствено. 

Относно необходимостта от ваксинация на децата, д-р Христов посочва: „Рискът за смърт при тях наистина е незначителен, но поддържам тезата за ролята им на преносители. Заразяват се в училище и после носят „подарък“ у дома. На мама, тате и особено на баба и дядо. И тук вече започва мазалото.