Заради по-заразния „Делта“ вариант на коронавируса боледуват и децата. В същото време ваксинираните във възрастовата група над 12 години са малко.

Вълната у нас продължава да расте. Втори пореден ден с над 2000 заразени и първа област в тъмночервената зона. Такава е картината на заразата за последното денонощие.

Както се очакваше, Търговище е зоната, която първа премина прага от 500 заразени на 100 хиляди. Към червената зона пък преминаха Сливен и Смолян.

Запазва се и тенденцията за висок брой новозаразени - 2053. 670 души са излекувани. 56 са починали. Над 3700 са в болница.

Преди 2 седмици двете деца на Лилия Стоянова се разболяват. Малко по-късно симптоми развива и тя. Заради ограничените си контакти първоначално не подозират, че се касае за COVID-19. Тестовете обаче показали именно това.

„Не можахме да установим как сме се заразили, защото общуваме с малък кръг от хора. Това за мен потвърждава тезата, че „Делта“ вариантът е много агресивен“, казва Лилия.

13-годишният й син е имунизиран с първа доза срещу COVID-19. По-малкото й дете не, защото още няма ваксина, одобрена за тази възрастова група.

„Големият ми син, който има една ваксина, преболедува по-леко - с температура и хрема. При малкият ми син се развива усложнения - бронхит и много неприятен обрив, който свързват с коронавируса“, казва Лилия. 

Макар и по-засегнати през тази вълна, при децата заразата преминава леко, казват лекари.

В Сливен разполагат с легла, ако се наложи. Опасяват се обаче от липсата на лекари - в отделението работят едва трима педиатри.

И докато броят на заразените деца расте, тази група е с най-ниско ваксинационно покритие. При поставени около 7500 ваксини, имунизираните са под 2 процента.

Имаме готовност за трета доза, когато европейският регулатор одобри тази практика, заяви пред bTV изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов. Опитът досега показва, че вероятно ще се започне с хората с по-слаба имунна система, трансплантираните, както и възрастните.