Летище Долна Митрополия получи през 2020 г. сертификат за гражданско и вече е включено в световната карта на летищата, съобщи в Плевен бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски", след великия Богоявленски водосвет.

Той уточни, че предстои сертифициране през 2021 г. на обучението на граждански пилоти с дипломи, признавани в цял свят и поясни, че към авиоучилището има интерес за обучение на чуждестранни студенти - от Румъния, Виетнам, предстои сключване на договор с Гърция. 

Генералът посочи, че във ВВВУ през 2020 г. са стартирали обществени поръчки за възстановяване на сградния фонд и за новата учебна година ще имат на разположение нова база. Очаква се през септември да влязат първите цивилни студенти за гражданска авиация и за авиационен мениджмънт в новия факултет, който ще бъде открит в Плевен. 

"Основната амбиция е да направим европейски център за авиационно обучение за Източна Европа. Сега в Балканския регион няма такъв", изтъкна Радойски, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че имат подкрепа от Германия, която ще финансира с инфраструктура и с авиационна техника безвъзмездно.