Президентът Румен Радев и вицепремиерът Красимир Каракачанов откриха днес възстановеното Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.

На тържествена церемония учебното заведение получи бойното си знаме.

То е създадено през 1959 г., но от 2002 г. е със статут на факултет към Националния военен университет. Това решение беше преразгледано от Народното събрание след 18 години, с намесата на президентската институция, напомни държавният глава.

"Въпреки загубеното историческо време, празните обещания, безхаберието и съпротивата, със систематичния натиск на авиационната общественост възстановяването на висшето училище е факт", каза президентът Румен Радев.

С решение на парламента от април миналата година статутът на висшето училище, обучило хиляди пилоти и инженери във военната и гражданската авиация, е възстановен.

Военновъздушното училище  в Долна Митрополия ще започне да обучава от тази година и в съвсем нови за България специалности, свързани с авиацията. Необходими са допълнителни инвестиции за подобряване на сградния фонд и инфраструктурата.

Училището ще има и втори факултет в Плевен.