Децата у нас имат изключително лесен достъп до наркотици. Това показа проверка на bTV.

Подрастващите могат да приемат абсолютно незабелязано дизайнерска дрога, чрез вейпове, които се разпространяват свободно онлайн. Само за няколко часа екипът на bTV успя да се сдобие с такова устройство.

Електронните цигари съдържат HHC – производно на основното психоактивно вещество в канабиса. От октомври миналата година то е включено в забранителния списък с вещества, които носят висок риск за общественото здраве. Това го прави нелегално.

Съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества производството, разпространението и притежаването на такова устройство за пушене се наказват. Наказанието зависи от количеството, но може да достигне до пет години затвор.

Снимка: bTV

Екипът на bTV поръча онлайн такова електронно устройство за пушене - без никакви затруднения. То беше доставено до офиса на една от големите куриерски компании у нас.

Офисът, от които е изпратена пратка, е в столичния квартал „Редута“, а подателят е „Димитров“. Той е написал, че в нея се съдържа „козметика“. Схемата се оказва позната на МВР.

„По този начин много по безобидно се пуши трева, тъй като на повечето хора не им прави впечатление, че младежите пушат такъв тип вайпове“, обясни в студиото на „Тази сутрин“ Стефан Бакалов от отдел „Борба с наркотиците“ към Агенция „Митници“.

93% от течността в електронната цигара, с която се сдоби bTV, e HHC. Веществото е посочено на опаковката.
За bTV от здравното министерство обясниха, че от 10 октомври миналата година HHC e в забранителния списък за наркотични вещества. Правят се проверки в магазините – предимно около училищата.

Екипът на bTV в Сливен присъства на една такава проверка.

„По принцип всички продукти, които съдържат HHC, са обозначени. Изземват се и се третира като продажба на наркотици“, обяснява инспектор Коста Котавов от Икономическа полиция към ОДМВР-Сливен.

Снимка: bTV

„Не че не са ми го предлагали - предлагали са ми го, но има опасност да се случи нещо лошо на човека, който го купува“, обяснява Павел Аладжов, който е управител на търговски обект.

„В курорта Слънчев бряг ги продаваха. Виждал съм такива устройства“, коментира темата и 21-годишният Октай Османов.