Няма да има увеличение на тока от Нова година. Това заяви началникът на кабинета на министър-председателя Кирил Петков и говорител на Министерския съвет Лена Бориславова.

"Точно това е проекта на решение, който е изработен в във временната комисия (б.р. за въпросите с енергийната криза) и който очакваме утре да бъде внесен (б.р. в НС) или поне доклад с мотиви към него, а именно да бъде спряно планираното увеличение на тока поне до 31 март", каза още тя.

По думите ѝ това ще даде възможност за експертен анализ.

„Това, което стана тази сутрин в НС, е, че въпреки предложеното включване в дневния ред на всички парламентарни групи да бъде гласувана временна комисия, която да се заеме експертно с този въпрос и да вземе най-доброто решение, конструктивната опозиция реши да предложи без предварителен анализ мярка. Това доведе до смут в обществото и до един несправедлив резултат поради липса на задълбочен анализ“, добави той.

Бориславова добави, че в следобедните часове в временната енергийна комисия е разгледала въпроса и е взела решение да се внесе нов проект за налагане на ограничение зад изменение на цените от началото на следващата година, така че да се запази нивото на цените, което в момента имаме.

Тя коментира и темата за присъединяването на С. Македония към ЕС: „Това, което премиерът Кирил Петков предложи не е отстъп от позицията, изявена по-рано от България, а нейното надграждане с предложението да се водят разговори, които да анализират в различни сфери последиците от присъединяването или не на С. Македония след изпълнение на заложените изисквания в договора за добросъседство.“

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!