Личните лекари в Банско са смутени от твърденията на Националният оперативен щаб, че са укривали случаи на хора със симптоми на коронавирус.

„Лекарите отричаха да имат пациенти с такива заболявания, да местните лекари, но в края на краищата ние установихме по друг начин, ще го запазя за себе си, че има около 50 човека, които са проявили симптоми на вирусно заболяване и си стоят вкъщи. До края на деня, ще имаме резултати от тия тестове, засега не са готови“, заяви по време на сутрешния брифинг генерал Венцислав Мутафчийски.

Петима са общопрактикуващите медици на територията на града и всички те заявяват, че такава информация не е била изисквана от тях.

Снимка: btvnovinite.bg

50 души са тествани за COVID-19, след като властите в София се усъмнили, че има укриване на информация за заразени.

Снимка: btvnovinite.bg

Местните лекари казват, че информация не е скривана. bTV разказа този вторник историята за семейството на Виктор, който от седмица е в болницата. Първоначалните съмнения, че е заразен, не се потвърдили.

Според местни хора здравият организъм бил в помощ на банскалии, а им помагат също виното и ракията.

След падането на ограниченията, блокираните в продължение на 14 дни сезонни работници се отправиха към автогарата, за да хванат първия автобус. Красимир Михалев работил в ресторант. Принудителният престой без работа му струвал 150 лева. Останалото поел работодателят.

„Сега, като мина карантината, се прибирам във Варна да видя близки и роднини“, казва Красимир Михалев.

Снимка: btvnovinite.bg

Предизвикателството сега пред курорта е да отворят обектите за края на летния сезон. Продължават да действат пропускателните пунктове на изходите на града и напускането му става само с декларация.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 519 6 140 1 090
Света 6 281 788 22 539 374 229 2 854 350
Заразени* Нови Починали
България 2 519 6 140
Света 6 281 788 22 539 374 229
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer