Продължават усилията у нас за повече средства за лечението на последиците от коронавируса. Лекари алармират, че няма клинични пътеки нито за лечение на COVID, нито за усложненията на белия дроб след прекараната инфекция. Затова поглеждаме към пътеките, които действат сега.

За белодробни болести от началото на годината средствата са увеличени, но все така са недостатъчни. Например за бронхопневмония при възрастни държавата плаща на болниците 1300 лева - с 500 повече. При деца увеличението е с 400 лв, а за вирусни и бактериални заболявания - с 200 лева. 

От Българското дружество по белодробни болести предлагат разкриване на нови клинични пътеки за пост-COVID синдром и повече пари за лечение на пневмониите, именно с тази зараза.

Сред над един милион преболедували COVID-19 у нас е Даниела Златева. И до днес има усложнения.

„Кръвното продължава да ми играе от време на време. Задушаването също се получава от време на време. Сърцебиенето“, казва Даниела Златева.

Между 4 и 6 на сто от заразените остават с трайни увреждания, някои дори се инвалидизират. Затова искат нови клинични пътеки.

„За болнично лечение на тези болни, които са с постковиден синдром, и една амбулаторна процедура, която да позволи без да влизат в болница да имат достъп до тези изследвания“, заяви доц. д-р Диана Петкова, председател на Българското дружество по Белодробни болести, ръководител на УС Белодробни болести и алергология УМБАЛ “ Св. Марина” Варна, Медицински Университет-Варна.

Настояват и за дофинансиране на пътеките за пневмония при инфекцията и пари за кислородолечение у дома.

Лекари от страната подкрепят предложенията и искат да се вземе предвид инфлацията и по-големите разходи на болниците.

„Трябва да имаме увеличаване на клиничните пътеки, защото имаме недофинансиране. Никога досега не е било залагано перото – труд“, каза д-р Валентин Димитров, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

„Това изисква проследяване и високоспециализирани изследвания. Апелирам съответните институции да се вслушат“, заяви д-р Красимир Ангелов, пулмолог и началник на Клиниката по вътрешни болести към УМБАЛ ''Лозенец''.

От Здравната каса отговориха, че са на етап обсъждане с Лекарския съюз.

„Не говорим само за увеличението на цените на клиничните пътеки, които касаят пулмологичните заболявания, говорим цялостно - като за среден процент разговаряха за 15% увеличение, което е крайно недостатъчно за нуждите на здравната система“, коментира Аркади Шарков, здравен икономист.

От Министерството отговориха, че са изискали становище от НЗОК, а при необходимост личният лекар може да насочи пациента за изследвания или за преглед при специалист.