Масово общопрактикуващите лекари работят при лоши условия в поликлиниките. Това показва проверка на bTV.

Повечето ДКЦ-та не са ремонтирани от десетилетия, въпреки че личните лекари плащат наеми на общините.

В единствения медицински център в столичния квартал "Орландовци"се лекуват десетки хиляди пациенти. Ремонт не е правен от построяването на сградата преди повече от 50 години.

От столичната община казват, че от началото на годината са ремонтирали пет поликлиники, общо за 211 хил. лв., въпреки че в повечето случаи не е било тяхно задължение, а на самите ДКЦ-та, които се водят търговски дружества.

Снимка: btvnovinite.bg

В кабинета по уши, нос, гърло са падали части от тавана върху лекаря и пациентите му. Затова скоро той е напуснал. „ На местата където се преглеждат пациенти няма отопление, но за сметка на това има постоянен теч”, коментира д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар в 9 МЦ в кв. Орландовци.

Същото е в останалите помещения, а пациенти разказват, че зимата температурите в кабинетите падат под нулата.

Общопрактикуващите лекари плащат между 70 и 200 лв. наем на месец, в зависимост от големината на кабинетите. Парите отиват при управителя на поликлиниката. Свързахме се с него по телефона, той отговори, че ремонтът не е негово задължение, а на общината.

„Търсим начин да помогнем на това лечебно заведение, което не е добро”, казва Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община.

Наскоро е ремонтирана фасадата на 13-та поликлиника, но не и вътрешните части. Тук кабинет има д-р Ира Маркова. „Това е всичко, което ние сме купили, няма нищо общинско. Ние сме си направили ремонт на чакалнята”, коментира педиатърът.

Тръбите на водопровода трябва да се сменят, но от управата на поликлиниката казали, че нямат пари.

Снимка: btvnovinite.bg

Според общината повечето клиники са търговски дружества и трябва си правят ремонтите сами.

Барбалов допълва, че изключение се прави в случаите, когато финансирането е от договори за приватизация, когато някои от договорите се сключват от дирекция Здравеопазване.

В страната, състоянието на някогашните поликлиники, сега ДКЦ, също е плачевно. В Лясковец поликлиниката е на 40 г. Зъболекарят д-р Янислав Славков посочва, че наемът е 130 лв, като ток, вода, консумативи и поддръжка на кабинета е за лична тяхна сметка.

Управителят на здравното заведение обясни, че на този етап не могат да бъдат отделени средства за основен ремонт.

Както стана ясно много от общопрактикуващите лекари не знаят, къде потъват парите от наемите на кабинетите им- дали вина имат управите или общината.

От Московска казват, че взимат мерки като обявяват конкурс за нови управители на 6 поликлиники от началото на следващата седмица. А вече сменили 9 управители на медицински центрове.