Лекари спасиха 14-годишно момиче от белодробна тромбоемболия, съобщиха от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. 

Детето страда от Ходжкинов лимфом, което е рядко заболяване. Този вид лимфом е рак на лимфните възли и лимфната система.

Момичето е докарано в лечебното заведение с тежък задух и напълно запушена белодробна артерия.

Емболията на белия дроб е в резултат на водещото заболяване на кръвта и неговото лечение. Характерно за Ходжкиновия лимфом е развитието на големи лимфни възли. Тяхното уголемяване притиска венозните пътища, нарушава преминаването на кръвта и се образуват тромби.

Момичето постъпва в болницата, след като е преминала курс на лечение в няколко болници, където е лекувана с един вид лекарства и здравословното й състояние не се подобрява.

В Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ започват венозно лечение с няколко медикамента и фибринолитик, който подпомага организма сам да разруши тромбозата в белия дроб. Още след първите вливания задухът на детето изчезва и се подобрява общото състояние, функционалният капацитет и сатурацията.

10 дни след прецизната медикаментозна терапия 14-годишното момиче е изписано от болницата, но продължава с лечението на Ходжкиновия лимфом.