Туморна маса с тегло 23 кг. отстраниха от корема на 67-годишна жена гинеколозите в Университетската АГ болница „Майчин дом”, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.

Пациентката е преведена от Спешна помощ в увредено общо състояние, след вирусна инфекция и висока температура. При прегледа тя съобщила, че има тумор от 20 години, но от страх не е търсила лекарска помощ. Проблемите за диагностиката и лечението са свързани с големината на тумора, неясния му произход, както и необходимостта от стабилизиране състоянието на жената поради високия анестезиологичен риск.

Решението пациентката да бъде оперирана е последвано от едноседмична подготовка, заради увреждания на сърдечно-съдовата, дихателна функция и много тежко изразено екстремно отслабване.

По време на операцията се установило, че необичайната находка е гигантски тумор – миома, който силно променя анатомията на коремната кухина. Заради огромните си размери туморът притискал редица важни органи и се наложило жената да бъде оперирана в странично положение.

Операцията, извършена от доц. Божидар Славчев, д-р Светослав Славов, д-р Стефан Константинов, анестезиолозите проф. Силви Георгиев, д-р Б. Младенов, д-р Г. Огнянова и акушерките Миланова и Гълъбова, продължила 3 часа и 20 мин. След операцията жената изгубила близо 1/3 от теглото си, с което е постъпила в болницата.

„Оперативно отстранихме тумор с тегло 23 килограма, колкото тежи едно 7-8 годишно дете. Толкова запуснат случай виждам за първи път в дългогодишната си практика“, заяви доц. Божидар Славчев. „Подобни куриозни случаи са описани в учебниците от началото на миналия век и е обезпокоително, че днес все още има пациенти, които не са посещавали профилактични прегледи цели 20 години“, каза д-р С. Константинов.

„Освен че този вид операции и свързаните с тях подготовка и реанимация изискват високо подготвен персонал, те са изключително ресурсоемки и многократно надвишават финансирането им чрез клиничната пътека”, добави проф. Силви Георгиев.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!