Крачка напред в българската медицина. Лекари извършиха първата у нас трансплантация на черен дроб, в която донорът и реципиентът са с различни кръвни групи. Операцията премина успешно.

Предизвикателство започва още щом лекарите разберат, че има донорска ситуация. Следва координиране на различни екипи, тестове, подбор на точния пациент. Така минава вчерашният 9 април за доц. Васил Михайлов и проф. Никола Владов. Доцент Михайлов е в екипа, който помага органите да достигнат до пациента.

„По принцип трансплантацията се извършва по кръвна група. В някои случаи в условия на спешност може да се направи разногрупова трансплантация”, обясни доц. Михайлов.

Подобни операции се извършват в други страни, от вчера – вече и у нас. Пациентът – 40-годишен мъж, нуждаещ се от неотложно лечение. В хематологията нулевата кръвна група е универсален спасител. Така е и в трансплантологията.

„Има условия и рискове. Затова, за да сведат рисковете, това се прави само на пациенти по спешност. В конкретния случай преценихме, че този риск си заслужава, за да спасим живота на пациента”, каза проф. Владов.

Това е втора донорска ситуация и втори присаден черен дроб. Въпреки това около 50 души чакат в листата, но постижението дава надежда – на тези, които очакват животът им да бъде спасен.