Лекари в Силистра са готови да подадат колективна оставка заради случай на насилие над медик в Спешно отделение. Преди няколко дни по време на нощно дежурство екипът е бил обиждан и унижаван от недоволен пациент, съобщава БГНЕС. 

Д-р Бейти Насуф и дежурните сестри излезли, докато се извършва задължителната дезинфекция заради епидемията от коронавирус. В това време влязъл гражданин с дете. „След 4 минути чакане той започва да рита вратата и с изключително грозни, нецензурни изрази, псувни, заплахи“, разказва д-р Даниела Костадинова, директор на МБАЛ Силистра. 

Д-р Насуф посочва, че веднага е повикал охраната и полиция. „Обаче, той като ги видя още повече започна да агресира. Аз се опитах да акцентирам върху детето, но продължаваха тези неща, след което прегледах детето, нещо спешно в състоянието нямаше", допълни медикът. 

Инцидентът не е изолиран случай. Сега, обаче, целият екип на Спешното отделение е готов за колективна оставка. Те са крайно обидени от поведението на пациента. „Ние сме тук, за да помагаме. Ние не сме тук да ни блъскат, да ни ритат, да ни бият", каза д-р Насуф. 

Ако това се случи, цяло звено остава без персонал, а кадри няма откъде да се намерят. „Никой не иска да работи в Спешно отделение по две причини: скандалите и изключителната стресова ситуация и агресията, на която са положение“, посочи директорът на болницата д-р Даниела Костадинова. 

Инцидентът е записан от камерата в Спешното отделение. Ръководството на болницата, и Българския лекарски съюз са подали сигнали в прокуратурата с искане случаят да бъде разследван.