Лекари настояват в декларация до края на годината депутатите да обсъдят Законопроект за изменение в Наказателния кодекс, в който да се предвижда нападението над медици да е престъпление.

Искането на работещи в центровете за спешна медицинска помощ е публикувано на интернет-страницата на Българския лекарски съюз и е изпратено до председателя на Народното събрание, до министър-председателя, до министъра на здравеопазването, до министъра на правосъдието и други.

Още преди седмица МВР шефът Цветан Цветанов потвърди, че нападателите на лекари ще лежат в затвора, но това ще стане в началото на 2013 г.

За една година има 7 сериозни прояви на агресия спрямо екипи, указващи спешна помощ, 5 нападения над екипи на спешните приемни отделения в болници, едно нападение над лекар в специализиран кабинет и две нападения над дежурни лекари в болнични отделения, посочват медиците в декларацията си.

Лекарите посочват, че в Наказателния кодекс се предвижда наказателна отговорност срещу всеки, причинил насилие над служител във всички служби за спешно реагиране, с изключение на медиците, работещи в "Спешна помощ". Според тях това е дискриминация.