С пламенна подкрепа за министър Костадин Ангелов излязоха съсловни организации от здравната система , след като през последните дни собствениците на заведения влязоха в открит конфликт с него, а в спора се намесиха и известни лица.

Според БЛС е „грозно и недопустимо е да се напада човекът, извел като приоритет опазването на живота, както на медиците, така и на всеки един български гражданин“. Асоциацията на професионалистите по здравни грижи отиде и по-далеч, като видя поругаване на „медиците и обикновените хора, които платиха с живота си в тази трудна битка с невидимия враг“.

Превърналият се в главно действащо лице рап изпълнител Христо Петров (Ицо Хазарта) на свой ред изрази надежда, че случилото се ще помогне и на управляващите да си вземат бележка по отношение на публичното си говорене.

Размяна на тежки думи

„COVID-19 ни позволи да пренаредим нашите приоритети – образование, здравеопазване, спорт. Ресторантьори и хотелиери със сигурност са много важен бранш, но не са наш приоритет в момента“, заяви на 18 януари здравният министър.

По този повод вчера в студиото на „Лице в лице“ Ицо Хазарта отбеляза: „Навремето един европейски политик е преценил, че евреите не са му приоритет. И макар методите да са се променили много от тогава, резултатът е един и същ“.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов обобщи ситуацията по следния начин в „Тази сутрин“: „Очевидно здравният министър се е заял с нашия бранш“.

Лекарският съюз е зад своя министър

Неприемливо е борбата с епидемията да се определя като лична вендета на министъра на здравеопазването и е „грозно и недопустимо“ да бъде нападан, категорични са от лекарския съюз.

„В условията на най-голямата криза от Втората световна война насам е недопустимо да има други приоритети, освен здравето. Единствен приоритет е и трябва да бъде животът. А балансираното, рационално и гъвкаво управление на мерките, заедно с осъзнаването на необходимостта от тяхното стриктно спазване, са определящи за това как ще продължим да функционираме като общество“, пишат още от БЛС.

От лекарския съюз отбелязват, че „в сравнение с останалите страни в Европа, мерките у нас са сред най-либералните и реално голяма част от бизнесите продължават да работят“.

Без да се споменават имена е коментирано и вчерашното участие на Хазарта по bTV: „Не е редно да се прави съпоставка, и то в национален ефир, на една тъмна епоха, свързана с физическото ликвидиране на 6 млн. души и днешните икономически трудности, в които се намира целият свят. Целенасоченото отнемане на живота няма нищо общо със стремежа за неговото опазване“.

Арогантен и абсолютно недопустим паралел

Професионалистите по здравни грижи значително втвърдяват тона към Ицо Хазарта: „Уважаеми г-н Петров, да говорите от висока обществена трибуна  абсурдни неща е опасно за обществото. Паралелът, който направихте, е неверен и абсолютно недопустим и то в навечерието на Международния ден на Холокоста!“.

Според тях говоренето за „един европейски политик“, евреите и кой е с приоритет в контекста на COVID мерките са „арогантен и абсолютно недопустим паралел“.

И продължават: „Днес, когато целият свят е изправен срещу COVID-19 и търси с общи усилия пътища на спасение, за да се съхранят възможно най-много човешки животи, Вие г-н Петров си позволихте да обиждате на висок глас един лекар в лицето на министър Костадин Ангелов, който, заедно с експертите от Националния оперативен щаб, търси най-верните решения с първи приоритет – запазване здравето на нацията. Хвърляйки тази недопустима обида, Вие поругавате всички усилия направени от медицинските специалисти у нас за лечението и спасяването на пациенти с коронавирусна инфекция“.

Позицията приключва със следното изречение: „Нека се доверим на експертите – на хората, за които всеки човешки живот е ценен независимо от пола, расата, религията и политическите пристрастия“.

Отговорът на Хазарта

"Благодарен съм на хората, които разбират, че с думите си не апелирам към отваряне на заведенията, нито искам да обидя някого. Вярвам и се надявам, че никой управляващ в близко бъдеще не би си позволил израз като „не сте ни приоритет“ към която и да е част от нашия народ.", коментира във "Фейсбук" Ицо Хазарта.

Той призова за интелигентен дебат и даде да се разбере, че медийните атаки срещу него може да стигнат до съда.